Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Bułeczki

wiśnia
wiśnia Light

wiśnia

pdf

Składniki

czas przygotwania: 180'
  • 25 g masła

  • 10 g świeżych drożdży

  • 100 ml ciepłej wody

  • 250 g + 30 g mąki

  • 20 g cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 jajko

  • Kilka kropel aromatu waniliowego

  • Dżem wiśniowy Łowicz

Opis przygotowania

Masło roztopić i przestudzić. Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z wodą, a następnie wsypać 250 g mąki, cukier i sól. Ciasto zagnieść ręcznie, lub użyć do
tego miksera i mieszadeł w kształcie haków. Należy wtedy miksować przez około 3 minuty. Następnie dodać jajko, aromat waniliowy, 30 g mąki, roztopione masło i
ponownie zagnieść lub zmiksować.

Na koniec wyjąć ciasto z miski i zagniatać ręcznie przez około 5 minut. W międzyczasie można podsypywać niewielką ilością mąki, gdyby kleiło się do stolnicy lub blatu. Uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść, a następnie rozwałkować na cienki placek.

Foremką do ciastek wyciąć kształty, po dwa na każdą bułeczkę. Na środek jednego nałożyć 2 łyżeczki dżemu, posmarować brzegi ciasta odrobiną wody, przykryć drugim kawałkiem i skleić boki palcami. Na koniec docisnąć widelcem. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i zostawić na około pół godziny.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż się zarumienią. Jeść lekko przestudzone.