Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Ciasteczka francuskie z serkiem z chili i Konfiturą z Wiśni Łowicz

wiśnia
wiśnia Light

wiśnia

pdf

Składniki

czas przygotwania: 30'
  • Gotowe ciasto francuskie (najlepiej świeże)

  • 1 opakowanie serka śmietankowego

  • 125 g płatków migdałowych

  • Przyprawa chili lub chili w płatkach

  • Konfitura z wiśni Łowicz

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty o wielkości 7/7 cm. Do serka śmietankowego dodajemy szczyptę przyprawy chili - do smaku. Każdy kwadracik wkładamy do okrągłej foremki na mufinki, lekko wciskamy do środka. Następnie nakładamy po 1 łyżeczce masy serkowej, a na to 1 łyżeczka Konfitury wiśniowej Łowicz.

Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 190 stopni - ok. 15 min.

Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, którymi posypujemy gotowe danie.