Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Ciasto migdałowe

truskawka
truskawka Light

truskawka

pdf

Składniki

czas przygotwania: 120'
  • 1 słoik konfitury truskawkowej Łowicz

  • 300 g migdałów + 50 płatków na wierzch

  • 150 cukru pudru

  • 4 jaja

  • 180 g masła

  • szczypta soli

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Opis przygotowania

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. 

Migdały zblenduj na mąkę. Rozpuść masło w małym rondlu. Jajka wymieszaj w misce, dodaj do nich ostudzone masło. Następnie dosypuj mąkę migdałową, cukier oraz sól i sodę. Gdy wszystkie składniki się połączą przełóż masę do tortownicy, na wierzchu wyłóż łyżką konfiturę truskawkową.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie brązowy.