Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Cynamonowo-wiśniowy omlet bezglutenowy

Dżem 100% z owoców Wiśnia
Dżem 100% z owoców Wiśnia Light

Dżem 100% z owoców Wiśnia

pdf

Składniki

czas przygotwania: 30'
  • 3 jajka

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki dżemu wiśniowego 100% Łowicz

  • 1,5 łyżki miodu malinowego

  • duża szczypta cynamonu

  • 2 łyżki mleczka kokosowego

  • 1 banan

  • szczypta soli

  • łyżka masła klarowanego do smażenia

  • dżem Łowicz wiśnia 100% do podania

  • listki mięty do dekoracji

Opis przygotowania

Żółtka ucieramy z miodem, mleczkiem kokosowym, 2 łyżkami wiśniowego dżemu Łowicz i cynamonem. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu. Na karmelizujący miód układamy dość grube plastry banana.Chwilkę smażymy i układamy między owocami wiórki masła. Masę omletową wylewamy na skarmelizowanego banana. Zmniejszamy płomień. Omlet smażymy na małym płomieniu pod przykryciem od czasu do czasu podważając brzegi i poruszając patelnią, żeby omlet nam się nie przypalił. Na sam koniec omlet obracamy na drugą stronę i smażymy na większym płomieniu jeszcze 1 minutę - już bez przykrycia.Podajemy z dżemem wiśniowym Łowicz 100%