Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Deep pizza

Pomidory krojone
Pomidory krojone Light

Pomidory krojone

pdf

Składniki

czas przygotwania: 120'
  • na ciasto:

  • 250 ml wody

  • 14 g suchych drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 500 g mąki pszennej

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • na nadzienie:

  • 1 puszka pomidorów krojonych Łowicz

  • 3 ząbki czosnku

  • 250 g mozzarelli

  • 1 cebula

  • 1 ostra kiełbasa

  • czarne oliwki

  • bazylia

  • 1-2 łyżki masła

  • sól, pieprz

Opis przygotowania

Wymieszaj ciepłą wodę, cukier oraz drożdże. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Pozostaw pod przykryciem na około 1 godzinę, aby powiększyło swoją objętość. Rozgrzej patelnie, podsmaż na maśle pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory oraz przyprawy. Podgrzewaj przez kilka minut, aż sos odparuje i stanie się gęsty.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je kilka minut w rękach aby je odpowietrzyć. Wyłóż ciastem formę o wysokich brzegach, o średnicy 24 cm. Na spód ciasta wyłóż cieniutką warstwę sosu, następnie pokrojony w plastry ser, oliwki, pokrojoną w plastry kiełbasę i pozostałą cześć sosu.

Piecz pizzę przez około 25 minut w temperaturze 220°C, aż brzegi ciasta się zarumienią.

Podawaj posypane liśćmi bazylii.