Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Drożdżowe serduszka

truskawka
truskawka Light

truskawka

pdf

Składniki

czas przygotwania: 180'
  • 1 łyżeczka drożdży instant

  • 1 łyżka ciepłego mleka

  • szczypta cukru

  • 250g mąki pszennej tortowej

  • 30g cukru

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 3 małe jajka o temperaturze pokojowej

  • 170g miękkiego masła

  • dżem Łowicz 100% morela i mango

Opis przygotowania

Wymieszać drożdże z mlekiem i cukrem, odstawić do rośnięcia na 15 min. 

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, 1 jajko i spienione drożdże. 

Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. 

Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka i wyrabiać ciasto dalej - najlepiej ręką. 

Po 1 łyżce dodawać ciasto i ugniatać do czasu aż połączy się z resztą składnikówMiskę przykryć folią i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Uderzyć ciasto by zeszło powietrze, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na całą noc.

Rano podzielić ciasto na 6 równych kawałków, rozwałkować na placki ok 4 mm grubości, nałożyć na nie ulubiony dżem Łowicz.

Zwinąć placek w rulon, złożyć go na pół, skleić końce i przeciąć na zgięciu na pół.

Wywinąć boki tak, aby powstało serduszko.

Położyć na blaszce do pieczenia (daleko od siebie) na papierze, zostawić na 1,5 godziny aby urosło.

Rozgrzać piec do 190st C.

Posmarować serduszka roztrzepanym jajkiem i wstawić do pieca na 15 min (drożdżówki szybko się zrumienią, wiec wstawiajcie na środek piekarnika!)


SMACZNEGO!
Podawać jeszcze ciepłe z kawą zbożową i sokiem pomarańczowym! Pyyycha dla całej rodzinki!