Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

wiśnia
wiśnia Light

wiśnia

pdf

Składniki

czas przygotwania: 45'
  • około 3 i 1/2 szklanki mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 60 g masła

  • 1/3 szklanki cukru

  • 7 g cukru waniliowego

  • 1 jajko

  • 1 opakowanie suszonych drożdży

  • 1/2 łyżeczki soli

  • dżem malinowy lub wiśniowy Łowicz

Opis przygotowania

W rondelku połącz mleko z kawałkami masła i podgrzewaj na wolnym ogniu, do momentu rozpuszczenia masła.W dużej misce połącz i wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i solą.Kolejno wlej letnie mleko z masłem i całość połącz. Na końcu dodaj rozkłócone jajko.Ze wszystkich składników wyrób elastyczne, dość luźne, ale nie lepiące się ciasto. Ciasto stopniowo przestanie się kleić (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Gotowe włóż do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości na około 60 minut.Wyrośnięte ciasto podziel na pół i najpierw jedną połowę rozwałkuj na prostokąt, wysmaruj dżemem, a następnie zwiń jak roladę. Delikatnie całość dociśnij i pokrój na około 3-4 cm kawałki.Przygotowane rollsy układaj w wyłożonej papierem formie na tartę lub tortownicy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Po wyrośnięciu wysmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem.Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku, przez około 20-25 minut.