Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Faszerowany ryż - babka

Przecier pomidorowy
Przecier pomidorowy Light

Przecier pomidorowy

pdf

Składniki

czas przygotwania: 120'
  • 1 karton przecieru pomidorowego Łowicz

  • 500 g ryżu typ arborio

  • 1 litr bulionu

  • 3 jajka

  • 100 g tartego sera np. Parmigiano-Reggiano

  • 1 szklanka mrożonego groszku

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 150 g mozzarelli w kulkach

  • 2-3 łyżki masła

  • Sól i pieprz

Opis przygotowania

Wlej do garnka bulion, gdy zacznie się gotować wsyp ryż. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Po ugotowaniu przełóż ryż do dużej miski i pozostaw do wystygnięcia.

Po tym czasie dodaj 3 jaja oraz starty ser. Wymieszaj dokładnie. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż brzegi formy masą ryżową, używając do tego zwilżonych wodą rąk.

Przygotuj farsz. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso. Gdy wszystkie składniki będą już dobrze usmażone dodaj przecier pomidorowy, mrożony groszek oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut aż odparuje nadmiar wody i farsz będzie gęsty.

Na dnie formy ułóż kulki mozzarelli, następnie pomidorowy farsz, przykryj pozostałą częścią masy ryżowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw do lekkiego przestudzenia, następnie wyłóż na duży talerz.