Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Frytki z tostów francuskich z powidłami śliwkowymi

powidła węgierkowe
powidła węgierkowe Light

powidła węgierkowe

pdf

Składniki

czas przygotwania: 15'
  • 4 kromki chleba tostowego pszennego

  • 2 jajka zerówki

  • 1 łyżka mleka

  • masło do smażenia

  • powidła węgierkowe Łowicz

Opis przygotowania

W głębokim talerzu rozkłócamy jajka z łyżką mleka. Na patelni rozpuszczamy masło. Kromki chleba tostowego kroimy w paski, tak aby przypominały nieco grubsze frytki. Każdy kawałek obtaczamy z każdej strony w jajku z mlekiem. Smażymy na maśle z każdej strony, aż się zrumienią. Grzanki układamy przed podaniem jeszcze na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszcz. Zajadamy, maczając tostowe frytki w węgierkowych powidłach Łowicz. Dzięki doskonałej, smarownej konsystencji i wyjątkowemu smakowi świetnie sprawdzą się w roli sosu.