Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Gofry

brzoskwinia
brzoskwinia Light

brzoskwinia

pdf

Składniki

czas przygotwania: 45'
  • 1 słoik dżemu niskosłodzonego brzoskwiniowego

  • 200 g mąki pszennej

  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 250 ml mleka

  • 40 g masła/oleju kokosowego

Opis przygotowania

Mąkę wymieszaj z cukrem i z sodą oczyszczoną. Rozpuść i ostudź masło.

Wymieszaj masło, mleko oraz jajko. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie bez grudek.

Rozgrzej gofrownicę, jeśli tego wymaga wysmaruj olejem aby gofry nie przywierały. Wlewaj porcjami ciasto. Zapiekaj gofry na złoty kolor.

Gorące gofry wykładaj na kratkę aby odparowały.

Podawaj z dżemem i innymi ulubionymi dodatkami.