Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Jabłka w cieście

owoce leśne
owoce leśne Light

owoce leśne

pdf

Składniki

czas przygotwania: 30'
  • 3 jabłka

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Mleko

  • Cukier puder

  • Olej do smażenia

  • Dżem niskosłodzony z owoców leśnych Łowicz

Opis przygotowania

Mąkę, jajka, proszek do pieczenia i mleko mieszamy w misce do uzyskania konsystencji, która jest gęstsza niż ciasto naleśnikowe. Ciasto nie powinno spływać z zanurzonych w nim jabłek. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 1-centymetrowe plasterki.

Krążki jabłkowe zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą przyrumienione. Po zdjęciu z patelni osuszamy na ręczniku papierowym.

Gotowe jabłka w cieście oprószamy cukrem pudrem i podajemy z dżemem z Owoców Leśnych Łowicz.