Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Jaglanka zapiekana z figami

Brak powiązanego produktu

Składniki

czas przygotwania: 30'
  • 3 łyżki kaszy jaglanej

  • 2 łyżki amarantusa

  • 1 łyżeczka masła + masło do wysmarowania foremek

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki dżemu figowego Łowicz

  • 1 świeża figa

  • Płatki migdałowe do posypania

  • Odrobina soli

Opis przygotowania

Zagotować wodę, wsypać wypłukaną kaszę i amarantus, dodać masło. Gotować około 20 minut. Wystudzić, dosłodzić, wbić jajko i wszystko wymieszać. Nałożyć do foremek żaroodpornych wysmarowanych masłem. Na wierzchu rozsmarować dżem figowy, ułożyć plastry figi, posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać około 20-30 minut w temp. 190 stopni C.