Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Jesienne Placuszki Owsiane

malina
malina Light

malina

pdf

Składniki

czas przygotwania: 30'
  • 100g mąki pszennej

  • 100g pełnoziarnistej mąki owsianej

  • 300 ml mleka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka cukru

  • Dżem Łowicz o ulubionym smaku

  • Owoce (np. borówki, jeżyny, banany)

  • Biały serek kanapkowy naturalny

Opis przygotowania

Mąkę pszenną i owsianą umieścić w misce, dodać mleko, cukier, olej, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gęstej masy. Smażyć na rozgrzanej patelni (bez oleju). Przewrócić placuszki w momencie, gdy na powierzchni pokażą się bąbelki. Zdjąć z patelni, gdy będą rumiane. Placuszki smarować na wierzchu naprzemiennie dżemem i serkiem. Ułożyć w stos i posypać ulubionymi owocami.