Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Kofty pieczone w jasnym sosie

Sos jasny uniwersalny
Sos jasny uniwersalny Light

Sos jasny uniwersalny

pdf

Składniki

czas przygotwania: 45'
  • Sos jasny Łowicz

  • 600 g mięsa mielonego (jagnięcego, wieprzowego, wołowego)

  • pęczek świeżej kolendry

  • 1 czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryczki (np. peperoncino lub chilli), pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kuminu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka soli

  • chlebki pita

Opis przygotowania

Pokrój jak najdrobniej cebulę, czosnek oraz papryczki. Kolendrę posiekaj i odłóż ćwiartkę, aby użyć jej podając gotowe danie. Mięso mielone przypraw i wymieszaj z wcześniej przygotowanymi składnikami. Uformuj z gotowej masy podłużne kofty. ułóż je w żaroodpornym naczyniu i zalej jasnym uniwersalnym sosem Łowicz. Piecz w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Serwuj z chlebkami pita.