Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Komosa ryżowa z orzechami i konfiturą z czarnej porzeczki

czarne porzeczki
czarne porzeczki Light

czarne porzeczki

pdf

Składniki

czas przygotwania: 30'
  • ½ szklanki komosy ryżowej

  • szklanka mleka migdałowego

  • 1 łyżka siemienia lnianego najlepiej zmielonego lub utartego w moździerzu

  • mała garść orzechów laskowych

  • konfitura z czarnych porzeczek Łowicz

  • świeża mięta

Opis przygotowania

Komosę prażymy na suchej patelni, płuczemy na sicie pod bieżącą wodą intensywnie mieszając, zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Delikatnie mieszamy, aby nadać jej puszystości. Ugotowaną i przemieszaną komosę odstawiamy przykrytą pokrywką na jeszcze kilka chwil (na około 3 minuty).

W tym czasie na suchej patelni podprażamy orzechy laskowe.

Ugotowaną komosę przekładamy do miseczek. Dodajemy otręby owsiane, zmielone siemię lniane, prażone orzechy. Na wierzchu układamy łyżkę pełną dużych, smakowitych kawałków owoców konfitury z czarnych porzeczek Łowicz. Dekorujemy komosę listkami świeżej, aromatycznej mięty.