Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Kotlety jaglane

Pomidory całe bez skórki
Pomidory całe bez skórki Light

Pomidory całe bez skórki

pdf

Składniki

czas przygotwania: 90'
  • 1 puszka pomidorów

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

  • 120 g marchewka

  • 150 g pieczarek

  • 1 mała cebula

  • Świeża natka pietruszki

  • Sól, pieprz do smaku

  • Łyżka masła

Opis przygotowania

Kaszę przepłucz kilka razy, aż woda będzie klarowna. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Cebulę, pieczarki oraz marchew obierz i pokrój lub zetrzyj na tarce na drobne kawałki. Podsmaż na łyżce masła lub oleju. Wymieszaj warzywa z łyżką siemienia lnianego. Następnie połącz z ugotowaną kaszą jaglaną, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Lekko zwilżonymi wodą rękami uformuj około 20 pulpetów.

Pomidory dopraw przyprawami i zblenduj . Zalej sosem pulpety.

Piecz przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 185 st. Tuż po upieczeniu pulpety mogąsię rozpadać, dlatego odstaw je aby mogły wystygnąć  (po tym czasie masa powinna być  zwarta). Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami, mogą to być ryż lub makaron. Przed podaniem posyp świeżą pietruszka.