Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Kruche ciasto jagodowo-wiśniowe

jagoda
jagoda Light

jagoda

pdf

Składniki

czas przygotwania: 60'
  • -3 szklanki mąki

  • -1 szklanka cukru

  • 3 jaja

  • 1 margaryna

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • pół opakowania kisielu wiśniowego

  • 1,5 słoika jagodowego dżemu Łowicz

  • 2 szkl. wiśni bez pestek

Opis przygotowania

Wymieszaj mąkę, 2/3 szkl. cukru, cukier waniliowy, proszek i śmietanę. Dodaj żółtka oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Podziel ciasto na dwie nierówne części. Większą wyłóż na blasze, a mniejszą schowaj do zamrażalnika. Posmaruj ciasto grubą warstwą dżemu jagodowego, dodaj świeże lub mrożone wiśnie bez pestek. Ubij białka z 1/3 szkl. cukru na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp pół opakowania kisielu wiśniowego. Pianę wylej na ciasto, a na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażarki. Piecz ok. 40 min. w 160 stopniach.Smacznego;)