Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Kurczak z kaszą gryczaną w sosie czosnkowym

Sos ciemny uniwersalny
Sos ciemny uniwersalny Light

Sos ciemny uniwersalny

pdf

Składniki

czas przygotwania: 30'
  • Sos Ciemny Łowicz

  • 2 filety z piersi kurczaka

  • 200 g kaszy gryczanej białej

  • główka czosnku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki masła klarowanego

Opis przygotowania

Filety z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw solą oraz pieprzem. Podsmaż z obu stron na rozgrzanym maśle i dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Następnie połącz całość z sosem ciemnym Łowicz i sokiem z cytryny. Gotuj przez kilka minut na średnim ogniu. Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną.