Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Lasagne z cukinią i passatą

Passata classica
Passata classica Light

Passata classica

pdf

Składniki

czas przygotwania: 60'
  • 2-3 duże cuknie

  • 500 ml passaty Łowicz

  • 500 g mielonego wołowego mięsa

  • 1 mała czerwona cebula

  • 250 g sera ricotta

  • 350 g parmezanu lub innego twardego sera

  • 2-3 ząbki czosnku

  • garść liści świeżej bazylii

  • sól, pieprz do smaku

Opis przygotowania

Cuknie kroimy na cienkie paski. Możemy zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw, noża lub tarki. Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zalewamy passatą. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Rozgrzewamy patelnię do grillowania i smarujemy za pomocą pędzelka oliwą. Grillujemy wszystkie paski cukinii. Następnie za pomocą papieru odsączamy z nich nadmiar wody. W misce mieszamy ricottę, połowę objętości parmezanu, pokrojony czosnek, bazylię oraz sól i pieprz.

W żaroodpornym naczyniu wykładamy kolejno warstwy: cukinii, sosu z mięsem, cukinii, masy serowej, cukinii, sosu z mięsem i na koniec cukinia posypana pozostałą ilością parmezanu. Zapiekamy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180℃. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.