Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Łosoś z warzywami w białym sosie

Sos jasny uniwersalny
Sos jasny uniwersalny Light

Sos jasny uniwersalny

pdf

Składniki

czas przygotwania: 45'
  • Sos uniwersalny jasny Łowicz

  • 300 g filetu z łososia

  • Przyprawy do ryby (sól, pieprz biały)

  • 3 ząbki czosnku

  • Sok z cytryny

  • Kilka różyczek kalafiora i brokułu

  • Olej do smażenia

Opis przygotowania

Umyj warzywa, podziel na różyczki i ugotuj na parze aż zmiękną. Rybę opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Rybę dopraw solą i pieprzem, gotuj na parze 10-15 minut zależnie od grubości filetu. Czosnek pokrój w płatki i podsmaż na oleju do delikatnej zmiany barwy, dodaj sos i duś przez ok. 3 minuty.

Rybę i warzywa polej sosem i skrop sokiem z cytryny.