Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Miętowa panna cotta z Czekodżemem

śliwka z belgijską czekoladą
śliwka z belgijską czekoladą Light

śliwka z belgijską czekoladą

pdf

Składniki

czas przygotwania: 30'
  • Czekodżem Śliwka Łowicz

  • 500 ml śmietanki 30%

  • 100 ml mleka

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • 2 łyżeczki suszonej mięty

  • szczypta chlorelli do zabarwienia musu

  • liście mięty do dekoracji

Opis przygotowania

Śmietankę oraz mleko przelej do garnuszka, wsyp cukier, suszoną miętę, chlorellę i, mieszając, mocno podgrzej (ale nie do zagotowania). Zdejmij garnuszek z ognia. Do ciepłego płynu wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Na dno pucharka wykładaj na przemian porcję miętowej kremówki i Czekodżemu Śliwkowego Łowicz. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej do całkowitego stężenia. Przed podaniem ozdób listkami świeżej mięty.