Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Mini bezy z kremem i konfiturą z wiśni

wiśnia
wiśnia Light

wiśnia

pdf

Składniki

czas przygotwania: 180'
  • Konfitura z wiśni Łowicz

  • 4 białka

  •  200g cukru

  • pół łyżki mąki ziemniaczanej

  • pół łyżki octu

  • 200ml śmietanki kremówki (schłodzonej)

  • 200g serka mascarpone

  • 1 łyżka cukru

  • 120g płatków migdałowych

Opis przygotowania

Białka w temperaturze pokojowej ubij z cukrem na sztywną bezę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na którym łyżką uformuj małe krążki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120C z termoobiegiem. Po 30 minutach temperaturę obniż do 100C i susz 2,5h. W międzyczasie ubij kremówkę z cukrem i dodaj serek mascarpone. Na gotowe bezy nałóż po 1 łyżce konfitury z wiśni Łowicz i posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.