Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Mini pizza na spodzie brokułowym

Koncentrat pomidorowy 190g
Koncentrat pomidorowy 190g Light

Koncentrat pomidorowy 190g

pdf

Składniki

czas przygotwania: 60'
  • 1 koncentrat pomidorowy

  • 400 - 500 g brokułu

  • 1 jajko

  • 100 g zmielonych migdałów

  • 2 ząbki czosnku

  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

  • 2 łyżki masła lub oleju

  • Dodatki:

  • 250 g mozzarelli

  • 50 g czarnych oliwek

  • Rukola

  • Oliwa z oliwek

  • inne ulubione dodatki na wierzch pizzerinek

Opis przygotowania

Brokuł umyj, zblenduj na drobne kawałeczki lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozpuść olej, wsyp drobne kawałki brokułu i odparowuj przez kilka minut na średniej mocy kuchenki, cały czas mieszając.

Przełóż masę brokułową do miski i zostaw na kilka minut aż wystygnie. Dodaj jajko, 100 g mielonych migdałów oraz sól i pieprz. Przygotowane ciasto przełóż na blachę, przykrytą papierem do pieczenia. Możesz uformować kilka małych pizzerinek lub jedną dużą pizzę.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 20-30 minut, aż spody się podpieką i staną się suche. Koncentrat wymieszaj z pokrojony drobno czosnkiem i przyprawami. Posmaruj upieczone spody i wyłóż wierzch ser oraz pozostałe dodatki.

Zapiecz ponownie w piekarniku aż roztopi się ser. Przed podaniem posyp świeżymi liśćmi rukoli i polej oliwą z oliwek.