Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Mufinki bazyliowe

truskawka
truskawka Light

truskawka

pdf

Składniki

czas przygotwania: 45'
  • 400 g mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 125 g masła

  • 2 jaja

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • 4 łyżeczki gotowego pesto

  • Pęczek posiekanych, świeżych listków bazylii

  • Konfitura z truskawek Łowicz

Opis przygotowania

Łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugim naczyniu mieszamy jajka, pesto, mleko, roztopione masło i listki bazylii. Do mokrych składników wsypujemy powoli suche cały czas mieszając. Foremki do mufinek smarujemy lekko masłem i wypełniamy w 2/3 uzyskaną masą. Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do temp 190 stopni. Na ostudzone mufinki nakładamy po łyżeczce Konfitury z Truskawek Łowicz. Przepis ten można wykonać używając zamiast bazylii liści mięty lub rukoli.