Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Mus z drobiowych wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli

czarna porzeczka
czarna porzeczka Light

czarna porzeczka

pdf

Składniki

czas przygotwania: 45'
  • 400 gramów wątróbki drobiowej,

  • 1 i 1/2 kostki masła,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1 kg czerwonej cebuli,

  • 3 łyżki octu balsamicznego,

  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki Łowicz,

  • 1 kiszony ogórek,

  • chleb wiejski,

  • sól,

Opis przygotowania

Wątróbkę usmażyć na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie za pomocą blendera zmiksować z kostką masła na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Mus przełożyć do miski, zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Cebulę posiekać w pióra i dusić na maśle przez około 20 minut na wolnym ogniu. Dodać ocet, pieprz, sól oraz dżem i smażyć tak długo, aż zgęstnieje. Chleb oraz ogórki pokroić w plastry, pasztet nakładać na kanapki, następnie wyłożyć konfiturę a na końcu dekorować plastrami ogórka.