Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Odwrócone babeczki

czarny bez
czarny bez Light

czarny bez

pdf

Składniki

czas przygotwania: 60'
  • 1 Syrop Prozdrowotny z czarnego bzu

  • 115 g masła

  • 100 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 jaja

  • 250 g mąki

  • 150 ml mleka

  • szczypta soli

  • 1-2 małe jabłka

Opis przygotowania

Formę na babeczki wysmaruj olejem.

Pokrój jabłko na plastry i przytnij brzegi tak aby pasowały na dno foremek. Wyłóż plastry jabłka do formy. Zalej je niewielką warstwą syropu.

Utrzyj masło z cukrem pudrem. Dodaj jajka, mieszając dokładnie po każdym z nich. W drugiej  misce wymieszaj mąkę z sodą oraz szczyptą soli. Do masy maślano-jajecznej dodawaj na przemian mąkę oraz mleko. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, wyłóż je do formy na warstwę jabłek w syropie.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut.