Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Owsiane kubeczki

owoce leśne
owoce leśne Light

owoce leśne

pdf

Składniki

czas przygotwania: 60'
  • 2 szklanki górskich płatków owsianych

  • 1/2 szklanki otrębów owsianych

  • 1 łyżka zmielonych ziaren słonecznika

  • 1 łyżka wiórków kokosowych

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 80 g ulubionego miodu

  • 60 g masła

  • 2 łyżki migdałów

  • 1 banan

  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

  • dżem Łowicz z owoców leśnych

  • jogurt naturalny bez cukru lub mleko

  • orzechy

  • owoce: maliny, borówki, truskawki lub jeżyny

  • kawałki gorzkiej czekolady

Opis przygotowania

W dużej misce wymieszać płatki i otręby owsiane, zmielone ziarna słonecznika, wiórki kokosowe oraz sól. W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło i miód. W międzyczasie podprażyć i zblendować migdały, do uzyskania klejącej się masy (początkowo z orzechów robi się proszek), a następnie dodać ją wraz z puree bananowym i ekstraktem waniliowym do masła z miodem i całość dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

Suche i mokre składniki dokładnie ze sobą wymieszać drewnianą łyżką. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 10-15 minut, aby płatki owsiane trochę napęczniały. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC. Metalową formę na muffin wysmarować masłem lub olejem.

Po upływie 15 minut wyjąć ciasto z lodówki i rozdzielić je równo pomiędzy 12 zagłębień w formie. Palcami wygniatać kubeczki zaczynając od uformowania dna, a potem ścianek. Jeśli ciasto będzie zbytnio się kleiło do rąk należy je lekko zwilżyć w szklance z ciepłą wodą. Kubeczki piec przez 10 minut, do momentu aż brzegi ciasteczek lekko się zezłocą u góry. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 5 minut, a następnie przy pomocy cienkiego i giętkiego nożyka lub małej szpatułki cukierniczej obkroić je w koło i delikatnie wyjąc z formy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Kubeczki podawać na nieco głębszych talerzykach bądź miseczkach. Do środka każdego ciasteczka dać sporą łyżeczkę dżemu Łowicz, całość polać jogurtem naturalnym lub mlekiem i przybrać świeżymi owocami, kawałkami orzechów i gorzkiej czekolady.

Smacznego :)