Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Pączki serowe

powidła węgierkowe
powidła węgierkowe Light

powidła węgierkowe

pdf

Składniki

czas przygotwania: 90'
  • 1 słoik Powideł węgierkowych Łowicz

  • 300 g mąki

  • 250 g sera białego (zmielonego)

  • 2 jaja

  • 100 g cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • Olej do smażenia

  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Opis przygotowania

Ser wymieszaj z jajami na gładką masę. Dodaj następnie cukier oraz mąkę i proszek do pieczenia. Powstała masa powinna być dosyć gęsta i będzie się kleić.

Blat obsyp mąką. Za pomocą 2 łyżek porcjuj ciasto.

Rękami oprószonymi mąką formuj małe pączki.

Do garnka o grubym dnie wlej olej (jeśli posiadasz frytownicę możesz jej użyć). Wrzucaj pączki na rozgrzany olej, o temperaturze 170°C. Smaż z obu stron przez kilka minut.

Po usmażeniu nadziej powidłami za pomocą szprycy. Przed podaniem obsyp obficie cukrem pudrem.