Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Żurawina
Żurawina Light

Żurawina

pdf

Składniki

czas przygotwania: 180'
  • 1 słoik żurawiny Łowicz

  • 1,5 kg podudzia z kurczaka

  • 200 g wątróbki drobiowej

  • 1 litr bulionu drobiowego

  • 100 ml cydru

  • 30 g masła

  • 2 duże cebule

  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny

  • 1 łyżeczka żelatyny

  • 2 łyżki wody

  • sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku

Opis przygotowania

- Podudzia umyj i zalej bulionem, wsyp suszoną włoszczyznę i gotuj około 1,5 godziny.

- W międzyczasie wątróbkę oczyść i pokrój na drobniejsze kawałki.

- Na maśle zeszklij cebulę pokrojoną w piórka, a kiedy cebula będzie miękka wlej cydr, odparuj, dodaj wątróbkę i podsmażaj przez 3-4 minuty.

- Wątróbkę przełóż do garnka z gotującymi się podudziami i duś na małym ogniu przez 30 minut.

- Wywar odcedź (nie wylewaj) i ostudź.

- Mięso oddziel od kości i dwukrotnie zmiel.

- Przypraw pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj osuszone owoce żurawiny Łowicz (wedle uznania) i dokładnie wymieszaj.

- W momencie kiedy masa będzie zbyt sucha podlej odlanym bulionem.

- Aluminiowe foremki (2 mniejsze lub jedna 10x22 cm) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, wypełnij masą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. przez godzinę.

- Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmij z formy.

 

PRZYGOTOWANIE GALARETKI ŻURAWINOWEJ NA WIERZCH PASZTETU:

- Żelatynę namocz wodą, odstaw na 5 minut, a następnie lekko podgrzej i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia.

- Dodaj żurawinę i wymieszaj.

- Wyłóż na wierzch pasztetu i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.