Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Pavlova z kremem na bazie Czekodżemu

wiśnia z belgijską czekoladą
wiśnia z belgijską czekoladą Light

wiśnia z belgijską czekoladą

pdf

Składniki

czas przygotwania: 180'
  • Czekodżem Wiśnia Łowicz

  • Konfitura z Wiśni Łowicz

  • 5 białek

  • 220g cukru drobnego

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 500ml śmietany kremówki

  • 100g płatków migdałowych

Opis przygotowania

Białka (w temperaturze pokojowej) ubij na wysokich obrotach, pod koniec ubijania stopniowo, po 1 łyżce dodaj cukier. Kiedy dodasz już cały cukier, dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze chwilę, beza musi być lśniąca. Na papierze do pieczenia zaznacz okrąg o średnicy 18cm (np. odrysowując od małego talerzyka) i wyłóż bezę. Brzegi bezy podnieś szpatułką do góry. Piecz w nagrzanym do 130C piekarniku bez termoobiegu przez 30 minut. Następnie obniż temperaturę do 100C i susz przez 2 godziny.

Migdały upraż na suchej patelni aż będą rumiane.

Śmietanę ubij na sztywno i dodaj 3 łyżki Czekodżemu Wiśniowego Łowicz, mieszając delikatnie z ubitą śmietaną. Krem wyłóż na górę upieczonejbezy, posyp prażonymi migdałami i przyozdób wiśniami z konfitury Łowicz.