Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Pieczona ricottowa owsianka z borówkami i dżemem jagodowym

jagoda
jagoda Light

jagoda

pdf

Składniki

czas przygotwania: 45'
  • 100 g ricotty

  • jajko

  • łyżka cukru trzcinowego

  • garstka migdałów blanszowanych

  • szczypta soli

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • masło do natłuszczenia kokilki

  • garść borówek

  • 2 łyżki dżemu jagodowego Łowicz

  • 4 łyżki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)

  • łyżeczka masła migdałowego

Opis przygotowania

Ricottę zmiksować z jajkiem, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić do napęcznienia. Następnie połączyć z ricottową masą.Dodać migdały i borówki wymieszane z dżemem jagodowym, wymieszać.Do natłuszczonej kokilki przelać masę i piec około 35 minut w 180 stopniach.Po tym czasie wyjąć, udekorować i podawać.
Smacznego!