Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Pierniczki z powidłami

powidła węgierkowe
powidła węgierkowe Light

powidła węgierkowe

pdf

Składniki

czas przygotwania: 90'
  • 1 słoik Powideł węgierkowych

  • 450 g mąki pszennej

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 ml miodu

  • 1 jajko (L)

  • 100 g masła

  • 50 g cukru pudru

  • 1 łyżka kakao

Opis przygotowania

Miód oraz masło podgrzej na kuchence, aż się połączą. Odstaw do wystygnięcia.

Mąkę oraz pozostałe suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj jajko oraz miód z masłem. Ciasto wyrabiaj ręcznie. Podziel na dwie części i rozwałkuj. Wytnij z ciasta szklanką lub foremką okrągłe ciasteczka. Nałóż łyżeczką porcję powideł. Przykryj drugim kawałkiem ciast, dociskając brzegi. Jeśli chcesz możesz wyciąć foremką w innym kształcie ciasteczko.

Połóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 st.

Po upieczeniu przechowuj pierniczki w słoiku lub innym szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciastka po upieczeniu są kruche, a z czasem zmiękną.