Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Piernik z Czekodżemem

śliwka z belgijską czekoladą
śliwka z belgijską czekoladą Light

śliwka z belgijską czekoladą

pdf

Składniki

czas przygotwania: 90'
  • 2 łyżki Czekodżemu Śliwka z belgijską czekoladą + 2 łyżki do zwieńczenia wierzchu

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1/3 szklanki cukru

  • 125 g masła

  • 2 łyżki miodu

  • 1 czubata łyżka kakao

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Opis przygotowania

- Piekarnik nastaw na 180 stopni.

- W rondelku zagotuj mleko z masłem, cukrem oraz kakao i ostudź.

- Żółtka oddziel od białek (białka ubij), dodaj je do masy wraz z 2 łyżkami Czekodżemu śliwkowego Łowicz oraz miodem i połącz.

- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, przesiej do masy i wymieszaj.

- Na koniec delikatnie dodaj pianę z białek.

- Ciasto przelej do formy o wymiarach 24x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz około 45 minut.

- Wierzch zwieńcz 2 łyżkami Czekodżemu śliwkowego Łowicz.