Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Pierogi z konfiturą wiśniową

wiśnia
wiśnia Light

wiśnia

pdf

Składniki

czas przygotwania: 120'
  • 2 słoiczki Konfitury z wiśni Łowicz

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 1 jajko

  • 30 g roztopionego, ciepłego masła

  • szczypta soli

  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania

- Mąkę przesiej do miski, wsyp sól, wlej roztopione masło i gorącą wodę.

- Ugniataj przez około 5 minut, a następnie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

- Ciasto podziel na 2 części, rozwałkuj na stolnicy lekko podsypanej mąką, na grubość 2-3mm.

- Wytnij szklanką krążki, na środku wyłóż łyżeczkę konfitury wiśniowej Łowicz (wcześniej wymieszanej z mąką ziemniaczaną) i dokładnie zlep brzegi.

- Gotowuj w osolonej wodzie.

- Przepis pozwala na przygotowanie ok. 25 sztuk pierogów.