Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Pomidorowa z piekarnika

Passata classica
Passata classica Light

Passata classica

pdf

Składniki

czas przygotwania: 45'
  • jabłko

  • koper włoski

  • papryka czerwona

  • mały seler

  • marchew

  • ziemniak

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • Pomidory w puszce Łowicz

  • oliwa (do nasmarowania naczynia żaroodpornego i skropienia warzyw)

  • opcjonalnie: mleczko kokosowe

  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, wędzona papryka, chilli, kumin, kolendra, cukier

Opis przygotowania

Warzywa obrać i pokroić cienko w dowolne kształty. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą. Piec w piekarniku do miękkości. Następnie dołożyć pomidory wraz z sokiem i dalej piec pod przykryciem ok. 10 min. Po wystudzeniu całość  zblendować i przyprawić. Można dodać 2-3 łyżki mleczka kokosowego lub oliwy.