Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Pomidorowa zabielana

Koncentrat pomidorowy 80g
Koncentrat pomidorowy 80g Light

Koncentrat pomidorowy 80g

pdf

Składniki

czas przygotwania: 90'
  • 2,5 litra wody

  • ćwiartka kurczaka

  • 2 duże marchewki

  • 1 duża cebula

  • 1 korzeń pietruszki

  • biała część pora

  • 1/3 korzenia selera

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz

  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%

  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

  • natka pietruszki

  • makaron

Opis przygotowania

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Mięso opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować na większym ogniu. Po zagotowaniu mięsa, zebrać łyżką powstały na powierzchni osad. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około pół godziny.

Marchewki, pietruszkę, por, cebulę oraz seler umyć i obrać. Następnie pokroić w słupki, a cebulę przeciąć na pół. Przygotowaną włoszczyznę oraz przyprawy dodać do gotującego się wywaru i gotować przez następne 30 minut.
Wyjąć mięso, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.

Do miseczki wlać śmietanę, dodać kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Przez chwilę gotować.

Zupę doprawić solą i pieprzem.

Podawać z makaronem.