Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Prosta pomidorowa z ryżem

Pomidory całe bez skórki
Pomidory całe bez skórki Light

Pomidory całe bez skórki

pdf

Składniki

czas przygotwania: 45'
  • dwie puszki pomidorów krojonych Łowicz

  • 2 - 3 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki kminku

  • suszona bazylia, oregano

  • śmietana 12%

  • oliwa

  • sól

  • torebka ryżu

Opis przygotowania

Zagotować litr wody, dodać zawartość dwóch puszek pomidorów krojonych Łowicz. Dodać zgniecione w prasce dwa lub trzy ząbki czosnku, wedle uznania. Dodać kminek, dwie duże szczypty soli oraz łyżkę (ewentualnie 2 łyżki) oliwy i gotować zupę na małym ogniu (niech tylko lekko bulgocze) przez około 20 minut. W międzyczasie ugotować ryż. Do zupy dodać bazylię (ilość wg uznania) i ewentualnie oregano, gotować jeszcze przez 5 minut. Ostrożnie dodaj śmietanę, mieszając ją wcześniej z odrobiną zupy. Posolić do smaku. Podawaj z ryżem.