Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Proziaki z musem z bryndzy i dżemem

truskawka z agrestem
truskawka z agrestem Light

truskawka z agrestem

pdf

Składniki

czas przygotwania: 60'
  • 300 g przesianej mąki

  • szczypta soli

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta cukru

  • 200 ml maślanki

  • jajko "zerówka"

Opis przygotowania

Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy sodę, cukier oraz sól, mieszamy dokładnie. Jajko roztrzepujemy i łączymy z maślanką, następnie dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto ręką. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej mąki tak, aby można je było swobodnie wyrobić ciasto na stolnicy.

Ciasto odstawiamy na 30 minut oprószone mąką i przykryte ściereczką, żeby mogło odpocząć.  

Następnie podsypujemy mąką, wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm i szeroką szklanką wycinamy koła. Smażymy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron, tak aby bułeczki lekko się zrumieniły, powiększyły i upiekły w środku.