Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Pudding z tapioką

Rokitnik
Rokitnik Light

Rokitnik

pdf

Składniki

czas przygotwania: 120'
  • 1 słoik dżemu 100% z Owoców - Rokitnik

  • 150 g tapioki drobnej

  • 1 litr wody

  • 500 ml mleka roślinnego/zwierzęcego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2-3 łyżki ksylitolu/cukru (opcjonalnie)

  • 30 g orzechów włoskich

Opis przygotowania

Zagotuj litr wody w garnku, wsyp do gotującej się wody tapiokę. Gotuj, mieszając co jakiś czas, aż kuleczki staną się prawie przeźroczyste. Wylej tapiokę na sitko, przelej zimną wodą.

Zagotuj mleko z ksylitolem, cynamonem. Dodaj tapiokę i gotuj przez kilkanaście minut. Dodaj ¾ objętości słoika dżemu 100% z Owoców - Rokitnik. Odstaw do ostygnięcia, przełóż do szklanek.

Ułóż na górze, podprażone na suche patelni orzechy włoskie oraz łyżeczkę dżemu.