Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Sos jasny uniwersalny
Sos jasny uniwersalny Light

Sos jasny uniwersalny

pdf

Składniki

czas przygotwania: 60'
  • Sos uniwersalny jasny Łowicz

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 1 bułka namoczona w mleku

  • Przyprawy do mięsa (sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, przyprawa do mięsa mielonego)

  • 1 łyżka masła

  • 1 średnia cebula

  • 8 pieczarek

  • Olej do smażenia

Opis przygotowania

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i bułką namoczoną w mleku, dopraw do smaku. Uformuj małe pulpeciki i usmaż je na oleju.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki oczyść gąbką lub opłucz, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle i wymieszaj z sosem.

Do sosu dodaj pulpeciki i całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. Podawaj z ziemniakami, kluskami lub kopytkami.