Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Rolada jagodowa

jagody
jagody Light

jagody

pdf

Składniki

czas przygotwania: 120'
  • 1 konfitura jagodowa

  • 100 g mąki

  • 100 g cukru

  • 4 jaja

  • 1 łyżeczka kakao

  • 1 łyżeczka masła do smarowania formy

  • Szczypta soli

  • Cukier puder do posypania z wierzchu

Opis przygotowania

Jajka ubij z cukrem na puszystą kremową masę. Przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki. Do małej miseczki przełóż 2-3 łyżki ciasta, wymieszaj z kakao i przełóż do rękawa cukierniczego lub sztywnego woreczka. Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wygładź powierzchnię za pomocą łyżki. Na wierzchu utwórz wzorki.

Piecz ciasto w temperaturze 200 st. przez około 10-15 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.

Przygotuj drugi kawałek papieru do pieczenia, pokryj powierzchnie cukrem puder.

Przełóż lekko wystudzone ciasto na przygotowany papier (wzorkiem do dołu). Zdejmij z ciasta górny arkusz papieru, delikatnie zaczynać od jednego z brzegów.

Posmaruj powierzchnię dżemem, następnie zwiń ciasto w roladę. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, powinno bez łamania przyjąć kształt. Z wierzchu ciasta możesz za pomocą pędzla pozbyć się nadmiaru cukru pudru, tak aby stał się widoczny wzór.

Opcjonalnie możesz dodatkowo wierzch pokryć ulubioną polewą lub lukrem.