Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Roladki z bakłażana w sosie meksykańskim

Meksykański
Meksykański Light

Meksykański

pdf

Składniki

czas przygotwania: 60'
  • Sos Meksykański Łowicz

  • 2 duże bakłażany lub 3 średniej wielkości

  • 400g mięsa mielonego

  • 80g kaszy jaglanej

  • 1 czerwona cebula

  • świeży pęczek natki pietruszki

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 2 kulki mozzarelli

  • olej

  • sól i pieprz

Opis przygotowania

Bakłażany umyj i osusz. Za pomocą ostrego, długiego noża pokrój je na 5 mm plastry. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp solą i odstaw na 10 min. Po tym czasie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Piecz przez 20 min. w temp. 180°C.

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pokrój w drobną kostkę cebulę i czosnek, i podsmaż na łyżce oleju. Wymieszaj w misce mięso mielone, cebulę z czosnkiem, posiekaną drobno pietruszkę oraz jajko i wcześniej ugotowaną kaszę. Nakładaj farsz na plastry bakłażana i zawijaj roladki.

Sos Meksykański Łowicz wlej do żaroodpornej formy. Wyłóż na sos roladki, każdą z nich posmaruj z wierzchu odrobiną sosu oraz przykryj plastrami mozzarelli. Piecz przez ok. 35 min. w temp. 200°C. Podawaj posypane natką pietruszki.