Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Ryba po grecku - niebanalnie!

Słodko-kwaśny
Słodko-kwaśny Light

Słodko-kwaśny

pdf

Składniki

czas przygotwania: 45'
  • 1 sos słodko-kwaśny Łowicz

  • 300 g dorsza

  • 200 g płatków kukurydzanych

  • 2 jajka

  • Sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki masła

  • Olej do smażenia

Opis przygotowania

Pora umyj i pokrój w piórka. Podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem.

Rybę opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Przypraw solą i pieprzem i pokrój na 2 cm paski lub kwadraty.

Płatki kukurydziane zblenduj na drobne kawałeczki. Rybę zamocz w jajku, następnie w zmielonych płatkach kukurydzianych i smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

W naczyniu ułóż warstwę pora, następnie sos słodko-kwaśny, usmażone kawałki ryby w panierce oraz warstwę sosu.

Możesz podać wszystko w jednej dużej formie lub w małych indywidualnych.