Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Śledzie korzenne

Żurawina
Żurawina Light

Żurawina

pdf

Składniki

czas przygotwania: 180'
  • 1 słoik Żurawiny Łowicz

  • 400 g płatów śledziowych

  • 2 małe lub 1 duża cebula

  • 250 ml oleju

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 6 goździków

  • 2 listki laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 laska cynamonu

  • 2 gwiazdki anyżu

  • Świeżo mielony pieprz czarny

Opis przygotowania

Śledzie namocz w wodzie i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie przepłucz i osusz ręcznikiem.

Pokrój płaty śledzi na 2-3 kawałki. Posyp świeżo mielonym pieprzem.

Cebulę pokrój w piórka. Przyprawy podgrzej na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.

Przekładaj w słoiku warstwy śledzi, cebuli oraz przypraw. Zalej przygotowanym olejem.

Pozostaw w lodówce przez kilka dni, aby wszystkie smaki się połączyły.

Podawaj z konfiturą żurawinową.