Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Śniadaniowy mus z avocado i ażurowe naleśniki

agrest kiwi
agrest kiwi Light

agrest kiwi

pdf

Składniki

czas przygotwania: 60'
  • 2 dojrzałe, lekko miękkie avocado

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżeczki nasion lnu

  • 3 łyżki dżemu kiwi z agrestem Łowicz

  • Szczypta skórki tartej z limonki

  • 1 łyżka soku z limonki

  • 1 kubeczek jogurtu greckiego

  • 2 łyżki grenadyny

  • ½ owocu granatu

  • 1 jajko

  • 250ml mleka

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • Szczypta soli

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Opis przygotowania

1.MUS Z AVOCADO: avocado obieramy, pozbywając się pestki. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy, miód, dżem, skórkę i sok z limonki i blendujemy na gładki mus. Na koniec dodajemy nasiona lnu i mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia na ok. 2 godziny. Przed podaniem, mus wykładamy do naczynia, na niego wykładamy jogurt grecki, który skrapiamy grenadyną i przybieramy pestkami granatu i listkiem melisy

2.AŻUROWE NALEŚNIKI: mleko, jajko, sól i miód roztrzepujemy do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, a na końcu mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Ciasto naleśnikowe przelewamy do butelki z niedużym otworkiem na szczycie. Na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową (bez oleju) wyciskamy ażurowe wzorki np. serduszka i suszymy z obu stron do pożądanegokoloru i chrupkości.