Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Szybki budyń jaglany z dżemem truskawkowym

Dżem 100% z owoców Truskawka
Dżem 100% z owoców Truskawka Light

Dżem 100% z owoców Truskawka

pdf

Składniki

czas przygotwania: 45'
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej

  • 2 szklanki mleka roślinnego, np. owsianego

  • szczypta soli himalajskiej

  • 6 małych pietruszek

  • łyżka miodu

  • łyżka masła

  • łyżka oliwy

  • szczypta cynamonu

  • szczypta soli

  • gałązka rozmarynu

  • dżem truskawkowy 100% z owoców

Opis przygotowania

Kaszę prażymy na suchej patelni, przesypujemy na sito i płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Przekładamy do rondla, zalewamy jedną szklanką mleka roślinnego i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (kasza musi być miękka, a mleko powinno się wchłonąć). Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika/misy blendera, zalewamy drugą szklanką mleka roślinnego i blendujemy na gładką masę.

Pietruszki myjemy i obieramy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę. Do rozpuszczonego tłuszczu wrzucamy pietruszki, dodajemy łyżkę miodu, szczyptę soli, cynamon oraz małą gałązkę rozmarynu. Delikatnie mieszamy. Smażymy pietruszki od 5 do 7 minut.

Przekładamy budyń do miseczek, na wierzch układamy łyżeczkę dżemu Łowicz 100% truskawka (idealny do tego dania z uwagi na intensywnie owocową konsystencję, bez dodatku cukru) oraz karmelizowane pietruszki. Możemy dodatkowo udekorować gałązką lub listkami rozmarynu.