Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Tarta z ricottą, brzoskwinią i Czekodżemem

brzoskwinia z belgijską czekoladą
brzoskwinia z belgijską czekoladą Light

brzoskwinia z belgijską czekoladą

pdf

Składniki

czas przygotwania: 60'
  • Czekodżem Brzoskwinia Łowicz

  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g mąki krupczatki

  • 100 g masła

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka śmietany

  • 250 g ricotty

  • 1 jajko

  • 1 duża brzoskwinia

Opis przygotowania

Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią Czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180°. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.