Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Torcik czekoladowy przekładany Czekodżemem

śliwka z belgijską czekoladą
śliwka z belgijską czekoladą Light

śliwka z belgijską czekoladą

pdf

Składniki

czas przygotwania: 60'
  • 2 słoiki Czekodżem Śliwka Łowicz

  • 12 łyżek kakao DecoMorreno

  • 375g mąki puszystej tortowej Lubella

  • 6 jajek

  • 375g masła

  • 150ml mleka

  • 250g cukru pudru

  • 4 łyżki proszku do pieczenia

  • 12 łyżek rumu

  • 500g serka mascarpone

  • 500ml śmietany kremówki

Opis przygotowania

Masło, jajka i cukier utrzyj razem na gładką masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie połącz z masą. Dodaj rum.

3 tortownice (średnica 18cm) natłuszczone i wysypane bułką tartą wypełnij gotową masą na ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku (bez termoobiegu 175C) ok. 30 minut, aż patyczek wkłuty do środka będzie suchy.

Ciasto wystudź i wyrównaj jego poziom.

Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę ubij, w oddzielnym naczyniu zmieszaj serek mascarpone, dodaj Czekodżem Wiśniowy Łowicz. Dobrze wymieszaj, dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj łyżką. Wystudzone  blaty przełóż kremem.

Wierzch tortu posmaruj Czekodżemem Śliwkowym Łowicz. Udekoruj rozetkami z kremu.