Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Torcik omletowy

wiśnia
wiśnia Light

wiśnia

pdf

Składniki

czas przygotwania: 30'
  • Dżem wiśniowy Łowicz (lub inny dżem Łowicz)

  • 1 łyżka masła

  • 4 jajka

  • Szczypta soli

  • Sos czekoladowy:

  • Tabliczka czekolady (100g)

  • 8 łyżek mleka

  • 1 łyżeczka masła

  • Owoce karmelizowane:

  • 3 Banany

  • 4 Mandarynki

  • 4 kiwi

  • 1 łyżeczka masła

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Opis przygotowania

Masło rozpuszczamy na patelni. Jajka wybijamy do miski. Ubijamy trzepaczką ze szczyptą soli. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z masłem.

Omlet smażymy po około 3 minuty z każdej strony (na rumiano). Usmażony omlet wykładamy na talerz.

Szklanką o dużej średnicy wykrawamy w omlecie krążki. Jeden z krążków omletowych smarujemy dżemem wiśniowym Łowicz. Przykrywamy drugim krążkiem, który także smarujemy dżemem. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników.

Przygotowany torcik przekładamy na talerz.

Sos czekoladowy:

Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dodajemy mleko oraz masło. Dokładnie mieszamy, aby masa była jednolita.

Przygotowanym sosem czekoladowym polewamy wierzch torciku omletowego.

Owoce karmelizowane:

Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy cukier trzcinowy. Mieszamy. Następne dodajemy owoce. Smażymy około 5 minut.

Gotowe owoce wykładamy na talerz. Podajemy z torcikiem omletowym.