Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Tort czekoladowy z pomarańczami i Czekodżemem

brzoskwinia z belgijska czekolada
brzoskwinia z belgijska czekolada Light

brzoskwinia z belgijska czekolada

pdf

Składniki

czas przygotwania: 180'
  • 1 słoik Czekodżemu brzoskwinia

  • 150 g mąki pszennej

  • 150 g cukru

  • 200 g czekolady deserowej

  • 150 g czekolady mlecznej

  • 235 g masła

  • 6 jaj

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 ml śmietany 36%

  • 2 pomarańcze

Opis przygotowania

- Piekarnik nastaw na 170 stopni.

- W małym rondelku roztop 150g czekolady (100g deserowej i 50g mlecznej) z 85g masłea, przestudź.

- Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem na puszystą masę.

- Do masy żółtkowej przelej roztopioną z masłem czekoladę, wymieszaj.

- Do masy przesiej mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj.

- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.

- Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj masłem, oprósz mąką i przelej masę

- Piecz 35 minut.

- Biszkopt wyjmij z tortownicy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

- Biszkopt przekrój na 2 części.

- Spód wyłóż kremem czekoladowym, przykryj drugim blatem czekoladowym i odstaw do lodówki na minumum 2-3 godziny, aż krem dobrze stężeje.

- Przed podaniem wierzch zwieńcz Czekodżemem brzoskwinia z belgijską czekoladą i ozdób plasterkami pomarańczy.

 

PRZYGOTOWANIE KREMU CZEKOLADOWEGO Z POMARAŃCZAMI:
- 200g czekolady (100g deserowej i 100g mlecznej) roztop w kąpieli wodnej i przestudź.
- Kremówkę ubij.
- 150g miękkiego masła utrzyj z roztopioną czekoladą, przesiej kakao i dokładnie wymieszaj.
- Pomarańczę pokrój w mniejsze kawałki i wmieszaj do kremu czekoladowego.
- Na koniec połącz krem z ubitą kremówką i odstaw do lodówki na 30 minut.